اصول مهم خواستگاری و چطور باید برای این جلسه به خوبی آماده شد تا همه چیز عالی پیش رفته و همان نتیجه ای که انتظارش را داشتیم، حاصل شود؟
اصول مهم خواستگاری
دختر و پسری که پس از آشنایی اولیه و با پشت سر گذاشتن دوران نامزدی برای نخستین بار یکدیگر را ملاقات میکنند و قرار است از نزدیک با خصوصیات و شرایط یکدیگر آشنا شوند، برای آنکه ملاقات به نحو مطلوب انجام گردیده نتیجهبخش باشد، اصول و فنونی را مورد توجه قرار دهند که مهمترین آنها به شرح زیر است. این موضوع به اندازه جهیزیه عروس از اهمیت زیادی برخوردار است و باید حتما نسبت به لحظه لحظه آن، دقت کافی صورت بگیرد.
نکته 1: نخستین دیدار و ملاقات در اتاقی مجزا که در آن دختر و پسر احساس راحتی کامل داشته باشند و شخصی دیگر وارد اتاق نشده و خلوت آن ها را برهم نزد، صورت گیرد. این ملاقات باید با اطلاع خانواده و در خانه یکی از آنان صورت بگیرد.
نکته 2: از آن جایی که ملاقات اولیه معمولاً در خانه دختر انجام می پذیرد، دختر در اتاق ملاقات حضور داشته و پسر وارد اتاق می شود و پسر باید سلام و احوالپرسی کند و دختر نیز از جای خود بلند شده برای نشستن در جای مناسب او را راهنمایی نماید.
نکته 3: پس از آنکه پسر و دختر در اتاق چه روی صندلی چه روی زمین نشستند لازم است صحبت شروع شود. سکوت ممتد تهدید کننده است و ممکن است به تحقق هدف که ایجاد محیطی گرم و صمیمی است آسیب بزند. نحوه نشستن باید طوری باشد که روبه روی یکدیگر قرار گیرند.
نکته 4: بهتر است صحبت از طرف پسر شروع شود ولی چون جلسه اول پسر و دختر هنوز رودربایستی دارند، شروع صحبت نیاز به شجاعت و اعتماد به نفس دارد که این خصیصه باید در دختر یا پسر وجود داشته باشد. اگر سکوت طولانی شد و از سوی پسر سخنی ارائه نشد دختر میتواند نقش فعالی را به عهده گرفته آغاز سخن کند ولی چه باید بگوید؟
نکته 5: تعریف کردن از طرف مقابل از نظر وضعیت ظاهر، ادکلن و سایر نقاط مثبتی که دارد اقدام اولی است که میتواند انجام گیرد. ادامه صحبت باید راجع به برنامهها و فعالیتهای باشد که مورد علاقه دختر و پسر است. شروع و پیگیری صحبت در این زمینه موجب رابطه حسنه میگردد.
نکته 7: سوالاتی نظیر آنچه دوست دارید و هدف شما در زندگی چیست؟ موجب خواهد شد که سخن ادامه یابد و طرف، خود را معرفی کند. پرسش در مورد مدرسه یا محل کار و اشتغالات طرف مقابل نیز موجب ادامه صحبت خواهد شد. این بحثها میتوانند به شناخت طرفین منجر گردد.
نکته 8: پرسش درباره مهریه، شرایط عقد و اصولا پیرامون ازدواج در اولین دیدار و ملاقات در جلسه خواستگاری به هیچ وجه جایز نیست. هدف جلسه اول رفع حجب و حیا و ایجاد صمیمیت و گرمی و درنهایت شناختهای اولیه است.
نکته 9: سوالات دیگری که برای طرفین شاید جالب باشد پرسش از خاطرات جالب گذشته مربوط به زمان تحصیل و یا بعد از آن میباشد و بیان موفقیتها و پاداشها اعمم از موفقیتهای درسی، هنری و ورزشی برای طرفین جالب و ادامه صحبت را میسر میسازد.
نکته 10: آنچه در گفتگوی پسر و دختر از اهمیت ویژه برخوردار است تعاملی بودن آن است. منظور از تعامل سخن آن است که هر دو طرف در پرسش و پاسخ و بیان مطلب شرکت کنند نه آنکه یک نفر متکلم وحده باشد و دیگری چرت بزند. بیان باید خوب و رسا و با کلمات زیبا و جالب و با نگاه به طرف مقابل ارائه گردد.
نکته 11: داشتن حوصله و تحمل در ملاقات اولیه از اهمیت برخوردار است. نباید داخل سخن دیگری پرید و اجازه ادامه صحبت به او نداد. پرحرفی و اجازه ندادن به طرف مقابل در ارائه سخن جایز نیست. ضمنا از بیان حرفهای تکراری باید پرهیز گردد.
نکته 12: گفتگوها باید جهتدار و در جهت حصول هدف باشد. هدف در اولین دیدار و ملاقات ایجاد محیطی است که خودمانی بوده و به طرفی ببرد که طرفین بدون رودربایستی و حجب و حیا خود را بروز دهند. در پایان جلسه ملاقات باید روابط دختر و پسر غریبه همچون دو دوست شود که میتوانند آنچه در دل دارند بدون هیچ سانسور و پرده پوشی بیان کنند.
نکته 13: نخستین رویارویی و ملاقات باید احترام آمیز بوده و از طرح مسائل مشکلآفرین بدور باشد و در آن از هرگونه مقایسه کردن پرهیز گردد. گفتن سخنانی که من خواستگار زیادی داشتهام ویا مقایسه کردن پسر مثلا با شوهر خواهر و افراد دیگر و یا لاف زدن پسر از پدر و مادر و موقعیت خود از مسائلی است که رابطه محبتآمیز و گرم و احیاناً منتهی شدن به مراحل بعدی ازدواج لطمه میزند.